JORDGUBBAR

15 000 ton jordgubbar skördar vi i Sverige årligen. Visste du förresten att vi svenskar äter hela 4 liter jordgubbar per person och år och midsommarafton är den dagen vi föga förvånade spenderar mest tid med vår favoritgubbe.

Jordgubben är en skenfrukt med fröna på utsidan av kroppen. Den är en hybrid som odlades fram under 1700-talet i Frankrike. Den är en korsning mellan olika smultronsorter från nord- och syd-amerika.

Varför den just fått namnet jordgubbe har att göra med det svenska språkets historia. Från början hette den Ananassmultron pga av sitt latinska namn (F. ananassa). På 1600-talet ersattes parksmultronet med den nya ”gubben”. Parksmultronet hette i vardagstal gubbe, som betydde liten klump, därav namnet.

Innehåller: C-vitamin
Bra för: Rynkor, hjärthälsa och inflammationer

BANANER

1 000 000 år gammal favoritmatsäck.

Så gammal är nämligen barnens, och din? favoritfrukt – bananen. Banan stimulerar ämnesomsättningen och utsöndringen av slaggprodukter. Den anses också ha en lugnande inverkan på nerverna. Som föda är det endast ris, vete och mjölk som räknas som viktigare. I Europa äter vi ca 16,5 kilo per person och år men de riktiga bananälskarna står att finna i Uganda och Rwanda. Där äter man hela 250 kilo om året! Även i Sverige är bananen en favorit. För vilken annan frukt kan mäta sig med den ultimata färdigpackade matsäcken?

Innehåller: Kalium, B-vitamin
Bra för: Hjärta, immunsystemet, energi, skelett, hår

Bananer
Grapefrukt

GRAPE

Undersökningar visar att grapefrukt är fantastisk i kampen mot bakterier. Frukten har visat sig ha god effekt mot influensa, irritationer i halsen och munnen och vid öroninflammation. Det är just bitterheten i grapefrukt som verkar positivt i kroppen och bekämpar bakterier och desinfekterar. 

Innehåller: C-vitamin, betakaroten, folsyra, lykopen, kalium
Bra för: Håret, huden, ögonen och hjärtat

MELON

Melonen tillhör faktiskt samma familj som gurka och pumpa. Sockermeloner finns i olika sorter som honungsmelon, nätmelon, Cantaloupemelon och Galiamelon, som ofta ligger i Fruktbudets korgar.
Meloner växer främst i varma länder och älskar värme och vatten och har odlats i Asiens varmare delar i över 4 000 år. Men även vi svenskar uppskattar dessa söta frukter tidigt. Redan på 1500-talet började vi våra odlingsförsök. Frukter föresten, melonen är egentligen ett bär. Men vilket bär sedan. Genom att regelbundet äta dem så hjälper du hjärtat med att kontrollera frekvensen och blodtrycket. Dess rika innehåll på C-vitamin och betakaroten gör att forskarna tror att den kan förhindra hjärtsjukdomar, cancer och andra kroniska sjukdomar. 


Meloner är ofta ganska stora och innehåller mycket fibrer – men inte kalorier. Det är därför ett hett sommartips att äta dem om du vill känna dig mätt och samtidigt gå ner i vikt. 

Innehåller: Kalium, C-vitamin
Bra för: Hjärta, blodtryck och vikten

Melon

PERSIKA

Persikan är en stenfrukt som är släkt med både nektarin och mandeln. Stenfrukt innebär en hård kärna i mitten med fruktkött omkring som omsluts av ett skal. Persikoträdet är en gammal kulturväxt med anor från Kina. Frukten spreds sig vidare till Persien runt 200 f.kr.  Därav namnet. Trädet blommar på bar kvist och träden kan bli uppemot sex meter höga.

Persikokärnan används ibland som ersättning av mandel i främst kosmetika och matlagning. Man utvinner även bittermandelolja ur den.

 

Innehåller:

  • Persikan har mycket A- samt C- vitamin.
  • Den innehåller 35-50 kcal, inget fett.

Bra för:

  • Persikan har en urindivande effekt, bra för gikt-samt reumatismdrabbade personer.
  • Innehåller selen som skyddar mot cancer.

Läs mer på länken https://sv.wikipedia.org/wiki/Persika

ÄPPLE

Äpplet är en gammal medicinalväxt, ca 2 500 år tillbaka har den funnits i Sverige. Förr var äpplena syrligare och innehöll mer garvsyra, därför åts den inte som frukt utan till medicinska behov i början. Äpplet är fortfarande väldigt nyttigt, ”An apple a day keeps the doctor away!” (”Ett äpple om dagen är bra för magen.”) Äpplena är proppfulla med ämnen som är bra mot diabetes, cancer och hjärt- kärlsjukdom.

De flesta äppelträd ympas till en annan sort. Det finns tre olika sorters äpplen, höst-, vinter- och sommaräpplen. Äpplet är en skenfrukt precis som bland annat jordgubbar, päron och ananas.

Äpplen skall helst ätas i samband med måltider, det finns syror i äpplet som fräter på tänderna. Äter du för många får du ont i magen, fibrerna drar vatten till tarmen.

Värt att veta:

  • Royal Gala är världens mest ätna äpple. 
  • Polen är största äppellandet i Europa och Kina i världen.
  • Det finns ca 7 500 äppelsorter.

Innehåller: C-vitamin, kalium, flavonoider och fibrer
Bra för: Hjärta, ögonen, huden och immunsystemet

APELSIN

Apelsin är ingen vanlig art utan en hybrid. Alla citrusträd tillhör släktet Citrus och förblir nästan helt interfertila, dvs kan korsas med varandra. Den orange frukten är okänd i vilt tillstånd och antas ha sitt ursprung i södra Kina, nordöstra Indien, och kanske sydöstra Asien men att de först odlades i Kina omkring 2500 f Kr.

I Europa infördes frukten till Italien av korsfararna på 1100-talet och odlades i stor utsträckning i söder för medicinska ändamål. Sötapelsinerna var okända fram till slutet av 1500-talet tills italienska och portugisiska handelsmän spred apelsinträd i Medelhavsområdet. Kort därefter var den söta apelsin snabbt en populär och ätbar frukt.

Apelsinen är rik på C-vitamin hjälper som bekant kroppen att utveckla motståndskraft mot infektioner. Din kropp använder c-vitamin för att kunna tillverka proteinet kollagen som är ett viktigt byggmaterial i ben, hud, senor och blodkärlsväggar. Du får också ett bättre upptag av järn från maten då du äter c-vitamin i måltiden.

Produktionen är högst i Brasilien och USA; delstaterna Florida och Kalifornien.

 

Innehåller: Vitamin C, fibrer och kalium 

Bra för: Stärker immunförsvaret, upptag av järn, kollagenet

MINNEOLAS

Minneolas är en blandning mellan grapefrukt och mandarin, den kallas även tangelo. Frukten lanserades 1931 av Horticultural Research Station i Orlando, som är en del av USA:s jordbruksdepartement. Den är också en stor källa till kostfiber och är låga i både mättade och omättade fetter. Lättast att känna igen den är på ”knoppen” som sticker ut på toppen. Flavonoider är en klass av antioxidanter som bidrar till att främja en sund celltillväxt och minskar inflammation. Regelbunden konsumtion av livsmedel rika på C-vitamin hjälper som bekant kroppen att utveckla motståndskraft mot infektioner och avlägsnar skadliga, proinflammatoriska fria radikaler. Dessutom sänker C-vitaminet blodtrycket och minskar sannolikheten av hypertoni.

 

Innehåller: Flavonoider, Kalium, Folsyra och Vitamin C

Bra för: Blodtryck, motståndskraft mot infektioner

PÄRON

Päron har odlats lika länge som äpplen, från ca 1 000-talet f. kr. De första hittades i Grekland. I Sverige började päron odlas först på medeltiden. Päron är en skenfrukt, dvs en frukt som skapats både från blommans fruktämne och någon annan del  (vävnad) av blomman. Andra skenfrukter, smultron, ananas och nypon. Päron innehåller mycket fibrer, dubbelt så mycket som i ett äpple. 

Päron växer från södra Sverige upp till Uppland. 

Päron har kort hållbarhetstid, de plockas omogna och mognar på 2-3 dagar. Förvara päronen svalt om ni vill ha dem lite längre. Päron är också väldigt känsliga för stötar, de måste hanteras väldigt varsamt, de får lätt bruna märken som utvecklar sig snabbt och får päronet att bli dåligt. 

Päron kan både ätas färska samt syltas eller konserveras. På Arlas sida finns det många fina päronrecept. Päron passar både för mat och dessertbak.

http://www.arla.se/sok/?query=p%C3%A4ron&sn=dsi&dsinh=12&dsifv=4

 

Innehåller: vitaminer, mineraler och fibrer. 55 kcal.

Bra för: Balansen i magen.

VINDRUVOR

Detta bär är 8000 år gammalt – men fortfarande ett kraftpaket av antioxidanter och andra nyttigheter!

Fytonäringsämnen i druvorna hjälper din kropp att förebygga vissa typer av cancer och bidrar till att upprätthålla hjärthälsa. En studie som utförts av Texas Women University visar att dagligt intag av druvor kan hjälpa dig att bli fri från symptomatisk artros. Vindruvor är hög på antioxidanter. 

Den viktigaste och nyttigaste är polyfenoler, som hjälper till att förbättra flexibiliteten och rörligheten i lederna. Resveratrolet i vindruvorna förebygger ålderstecken och andra hudproblem. Resveratrolet hjälper till att öka blodflödet till hjärnan – och enligt en studie utförd av University of California bekämpar resveratrol i kombination med bensoylperoxid akne i ansiktet. 

Innehåller: B-vitamin, C-vitamin, järn, kalium, selen.

Bra för: Anemi, trötthet, atrit, åderbråck och reumatism.

KIWI

Sömnforskare vid Taipei Medical University har i studier visat att genom att äta en kiwi om dagen förbättrades sömnen avsevärt. Deltagarna i försöket som alla tidigare haft sömnstörningar somnade nu 35% snabbare och vaknade 29% mer sällan under natten.

Kiwifrukterna, eller kinesiska krusbär som de först kallades på grund av sitt ursprung i norra Kina, började odlas i Nya Zeeland i början av 1900-talet. Kostsamma tullregler för bär gjorde att ett nytt namn behövdes till den nu populära frukten. Valet föll på Kiwi, med referens till landets nationalsymbol kiwifågeln. En fågel som är liten, brun och lurvig. 

Innehåller: Kalium, C-vitamin

Bra för: Hjärta, blodtryck och huden

PLOMMON

Många känner säkert till att plommon är bra när man är hård i magen! Men det finns också en massa annat bra som dessa underbara frukter kan bidra med. Visste du t.ex. att plommon med fördel kan ätas för att sänka kolesterolvärden och stabilisera blodsockernivåer!? 

Plommon har funnits sedan urminnes tider och frukten nämns bl.a. vid flera tillfällen redan i bibeln. Plommon benämns ibland som en Stenfrukt vilket är ett brett samlingsnamn för alla de frukter som har en ”sten” i istället för kärna. I den stenen eller hårda skalet ligger sedan ett frö. Det finns många olika typer av stenfrukter, såsom kokosnöt, nektarin, persika, cashew, kaffe, mango, m.fl. 

Tips. Omogna plommon mognar snabbt i rumstemperatur. Mogna plommon bör förvaras svalt, då de har kort hållbarhet.

Innehåller: C-vitamin, Kalium, fibrer och Antioxidanter
Bra för: Magen, Hjärtat och Blodcirkulationen

Blåbär

BLÅBÄR

Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige. Bären växer på små ris-buskar som mognar i juli/augusti.  Blåbär växer i hela Europa med Medelhavet som undantag, och delar av Asien.

Blåbär är en bra matväxt som används ibland annat i pajer, saft, sylt, marmelad, kräm, tesurrogat, blåbärsvin och soppa. Den har kort hållbarhet som med fördel förlängs i fruset tillstånd.

På engelska heter bäret Bilberry, inte att förväxlas med Blueberry – det amerikanska blåbäret, vilket är en annan art inom släktet.

Bäret har gott om flavonoider i sig och har därmed egenskapen att skydda mot en rad sjukdomar som ex Alzheimers, Parkinson och diabetes. Den är bra för mycket annat också.

Synen - blåbär skyddar ögat mot åldrandet och stärker blodkärlen.

Magen – blåbärssaft och torkade blåbär är bra mot diarré. Däremot är färska bnär bra mot förstoppning.

Blodet – blodtrycket, samt förebyggande mot hjärt- och kärlssjukdomar pga nyttiga fenolföreningar som har en antioxidativ effekt.

Innehåller: Antioxidanter och askorbinsyra.

Bra för: Synen, magen, blodet och minnet.

Kontakta oss

Ring oss på 020-55 44 20

Öppettider:
Kundservice har öppet måndag - fredag 08.00-16.30
Du kan även få hjälp på https://fruktbudet.se/kundeservice

020-55 44 20
Produkt Antal Pris/st Pris
Varukorgen är tom Varukorgen är tom
Varukorg - 0 Varor